ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ

Δραστηριοτήτων & Εκδηλώσεων για κάθε Έτος στην Καρυά και τη Λάρισα από τους Συλλόγους ΜΕΣΚ «ΟΛΥΜΠΟΣ» και «ΖΕΥΣ» και την Τοπική Κοινότητα.

           Θέλοντας να βοηθήσουμε να αλλάξουν κάπως οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού μας, ύστερα από πολλή σκέψη προτείνουμε στα Δ. Σ. του ΜΕΣΚ «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» Καρυάς,

του ΜΕΣΚ «Ο ΖΕΥΣ» Λάρισας και της Τοπικής Κοινότητας Καρυάς σε κοινή σύσκεψη, που θα γίνει στην Καρυά ως τα Χριστούγεννα 2014, να αποφασίσουν να πραγματοποιούν κάθε έτος με συμμετοχή όσων θέλουν και μπορούν, τις παρακάτω δράσεις και εκδηλώσεις στην Καρυά και τη Λάρισα για να προσφέρουν χαρά, διασκέδαση, ψυχαγωγία, μόρφωση και άθληση στους Καρυώτες του Νομού Λάρισας και, κυρίως, στους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού και για να κάνουν πιο ευχάριστη τη διαμονή τους:

 1. 1)Εκδήλωση για το κόψιμο πρωτοχρονιάτικης πίτας. Την Πρωτοχρονιά, ή τα Φώτα σε ένα καφενείο του χωριού κόψιμο της πίτας με βράβευση των νέων φοιτητών, που πέτυχαν στις εξετάσεις του καλοκαιριού. (Υπεύθυνος ο ΜΕΣΚ «ΟΛΥΜΠΟΣ»).
 2. 2)Εκδήλωση για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Λάρισα. Μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο σε κέντρο που θα επιλέγει το εκάστοτε Δ.Σ. με βράβευση αυτών που κάθε φορά το Δ.Σ. θα αποφασίζει. (Υπεύθυνος ΜΕΣΚ «Ο ΖΕΥΣ»).
 3. 3)Πραγματοποίηση εθελοντικής Αιμοδοσίας στη Λάρισα. Για μια εβδομάδα, μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, που θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί κατάλληλα από τα Μ.Μ.Ε., θα καλούνται οι Καρυώτες σε εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Αιμοδοσίας για τον άρρωστο συνάνθρωπό μας. (Υπεύθυνος ΜΕΣΚ «Ο ΖΕΥΣ»).
 4. 4)Οργάνωση εκδηλώσεων για την Αποκριά στην Καρυά. Με το γύφτικο γάμο, το γαϊτανάκι, τη φωτιά στην πλατεία και την αποκριάτικη χοροεσπερίδα την Κυριακή και την προσφορά της φασολάδας την Καθαρά Δευτέρα. (Υπεύθυνοι όλοι).
 5. 5)Εκδηλώσεις για την 25 Μαρτίου. Με συμμετοχή όλων στον εκκλησιασμό, την παρέλαση, την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων και τη σχολική εορτή. (Υπεύθυνοι εκκλησία- σχολεία- όλοι).
 6. 6)Εκδηλώσεις για το Πάσχα. Αναβίωση εθίμωνμε τα κορίτσια να τραγουδούν το Λάζαρο και τα αγόρια το «Σήμερα μαύρος ουρανός» και το βάψιμο των αυγών από τις γυναίκες, τη Μεγάλη Πέμπτη, το ψήσιμο των αρνιών την Κυριακή του Πάσχα και τη χοροεσπερίδα της ομάδας το βράδυ. (Υπεύθυνοι όλοι και Α.Ε. Καρυάς).
 7. 7)Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στον Ξερόλακκα. Μαζικότερη και πιο καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη εκδήλωση την Πρωτομαγιά στον όμορφο χώρο αναψυχής του Ξερόλακκα με αθλοπαιδιές, παιχνίδια, αγωνίσματα, παραδοσιακούς χορούς και λαϊκό γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα. (Υπεύθυνοι όλοι).
 8. 8)Συμμετοχή όλων στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας και του Προφήτη Ηλία στα ομώνυμα εξωκλήσια. Με παραμονή για φαγητό, πιθανόν χορό, κάποια αθλήματα (τρέξιμο και άλμα σε μήκος) και πεζοπορία. (Υπεύθυνοι όλοι).
 9. 9)Ομαδική εξόρμηση στον Όλυμπο για συλλογή τσαγιού. Σε ημερομηνία που θα ορισθεί καλούνται όσοι επιθυμούν να ανεβούν στον Όλυμπο για σωστή συλλογή ώριμου τσαγιού, με προσοχή και χωρίς ξερίζωμα, για να το γνωρίσουν όλοι και να το προστατεύουν. (Υπεύθυνοι όλοι).
 10. 10)Ανάλογες εξορμήσεις σε άλλες ημερομηνίες. Για συλλογή άγριας μέντας, ρίγανης, τίλιου- φλαμουριάς, κράνων κ.λπ. με σχετική ενημέρωση για τις ωφέλειες, που μας προσφέρουν. (Υπεύθυνοι όλοι).
 11. 11)Ομαδική εξόρμηση καθαριότητας του χωριού. Σε ημερομηνίες που θα οριστούν όπως πριν από το Πάσχα, στις 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και την 1η εβδομάδα του Αυγούστου θα γίνονται ομαδικές εξορμήσεις καθαριότητας του χωριού με συμμετοχή όλων όσοι θέλουν και μπορούν. (υπεύθυνοι όλοι)
 1. 12)Πραγματοποίηση μιας ημερήσιας, διήμερης, ή τριήμερης εκδρομής από το ΖΕΥΣ μέχρι τον Ιούνιο και από τον ΟΛΥΜΠΟΣ μέσα στο Σεπτέμβριο.
 2. 13)Οργάνωση ανάβασης μια ωραία πρωία στην Τιτνάτα. Για γνωριμία με το αρχαίο κάστρο των Μακεδόνων και θέαση του χωριού, του κάμπου και όλης της γύρω περιοχής από ψηλά. (Υπεύθυνοι όλοι).
 3. 14)Οργάνωση πεζοπορίας κάποια άλλα πρωινά προς την Τούμπα και το δάσος ανήλιο. Σκοπός η επαφή με τη φύση, η παρακολούθηση της ανατολής του ήλιου και η θέαση προς την κοιλάδα της Ζηλιάνας. (Υπεύθυνοι όλοι).
 4. 15)Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αδελφούς Τζαχείλα. Κάθε 26 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, μετά την εκκλησία, ομαδική μετάβαση του κόσμου στη Βρύση του Καπετάνιου για σχετική ομιλία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών προς τιμή των αδελφών Τζαχείλα. (Υπεύθυνος Ο ΖΕΥΣ).
 5. 16)Οργάνωση ενός διήμερου για πεζοπορία- ανάβαση στον Όλυμπο. Ορισμός ενός Σαββατοκύριακου τον Ιούλιο για ανάβαση όσων θέλουν και μπορούν και έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό στον Όλυμπο, μετά από κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση, αρχικά στις δικές μας κορυφές και αργότερα για τους πιο τολμηρούς και ικανούς στο Στεφάνι και το Μύτικα με διανυκτέρευση, φωτογράφιση και θέαση του κόσμου ολόγυρα. (Υπεύθυνος ο Γιώργος Χρ. Κατσίβελος και όλοι οι φορείς).
 6. 17)Συμμετοχή όλων στις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας το απόγευμα του 15Αύγουστου, τη θεία λειτουργία στο εξωκλήσι της Παναγιάς στις 23 και του Αγίου Νικολάου στις 24 Αυγούστου, καθώς και στο ξεπροβόδισμα της εικόνας της Παναγίας αμέσως μετά. (Υπεύθυνος ο ιερέας και συμμετοχή όλων).
 7. 18)Τριήμερο πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων για το 15Αύγουστο. Με θέατρο σκιών- Καραγκιόζη, εικαστικές δημιουργίες και κουκλοθέατρο για τα παιδιά, το καθιερωμένο πλέον αντάμωμα των Καρυωτών με εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων και λαϊκό γλέντι και μια εκδήλωση, όπως στο παρελθόν για τους ξενιτεμένους ή κάτι άλλο με παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής Καρυωτών δημιουργών στο Πνευματικό Κέντρο. (Υπεύθυνοι όλοι).
 8. 19)Πραγματοποίηση Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μεταξύ 16 και 22 Αύγουστου σε ημερομηνία που θα ορισθεί και θα γίνει γνωστή έγκαιρα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον Εθελοντική Αιμοδοσία των Καρυωτών με σκοπό τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων φιαλών αίματος. (Υπεύθυνος ο ΖΕΥΣ και συμμετοχή όλων).
 9. 20)Το τριήμερο του Πανηγυριού 22, 23 και 24 Αυγούστου. Αγώνισμα ανάβασης στο εξωκλήσι της Παναγίας το πρωί της 23ης Αυγούστου και ποδοσφαιρικός αγώνας το απόγευμα της 24ης. Τα βράδια ελεύθερα για παραδοσιακό λαϊκό γλέντι στα καφενεία του χωριού. (Υπεύθυνη η Α.Ε. Καρυάς).
 10. 21)Οργάνωση κοινής εκδήλωσης για την ορκωμοσία της 1ης αντάρτικης ομάδας του Ολύμπου στον Ξερόλακκα. Σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας και όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις της περιοχής οργάνωση κοινής εκδήλωσης προς τιμήν της 1ης αντάρτικης ομάδας του Ολύμπου στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στον Ξερόλακκα. (Υπεύθυνη η Τοπική Κοινότητα Καρυάς και συνδρομή όλων).
 11. 22)Εκδηλώσεις για το πανηγύρι του Μοναστηριού. Με ομαδική μετάβαση με τα πόδια το βράδυ της παραμονής στο Μοναστήρι, διανυκτέρευση με φωτιές, τραγούδια και λαϊκό γλέντι το βράδυ και παραμονή ως το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου. (Υπεύθυνοι όλοι).
 12. 23)Εκδήλωση του ΜΕΣΚ «Ο ΖΕΥΣ» στη Λάρισα. Ο ΜΕΣΚ «Ο ΖΕΥΣ» οργανώνει μέσα στο Φθινόπωρο μια εκδήλωση στη Λάρισα, όπως αυτές που στο παρελθόν οργάνωσε στο Ωδείο ή στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο με την παρουσία και τη στήριξη όλων των Καρυωτών της Λάρισας, της Καρυάς και της περιοχής. (Υπεύθυνος ο ΖΕΥΣ).

Αμπελώνας, 29 Οκτωβρίου 2014

Ο πρώην Πρόεδρος του ΜΕΣΚ «ΟΛΥΜΠΟΣ»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ι. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Βασικό Μενού

9ο Αντάμωμα 1ο μέρος

9ο Αντάμωμα 2ο μέρος

9ο Αντάμωμα 3ο μέρος

Tο Θεσσαλικό Θέατρο στην Καρυά

Και η Θεατρική ομάδα νέων του Συλλόγου:

Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες του Συλλόγου Καρυωτών «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» στον τομέα του πολιτισμού από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του ήταν η επιτυχία να ανεβαίνει σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην Καρυά και να δίνει παραστάσεις για τους κατοίκους και τους πολλούς επισκέπτες, στις πλατείες του χωριού,

Περισσότερα...

Προτάσεις προγραμματισμού εκδηλώσεων 2015

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ

Δραστηριοτήτων & Εκδηλώσεων για κάθε Έτος στην Καρυά και τη Λάρισα από τους Συλλόγους ΜΕΣΚ «ΟΛΥΜΠΟΣ» και «ΖΕΥΣ» και την Τοπική Κοινότητα.

           Θέλοντας να βοηθήσουμε να αλλάξουν κάπως οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού μας, ύστερα από πολλή σκέψη προτείνουμε στα Δ. Σ. του ΜΕΣΚ «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» Καρυάς,

Περισσότερα...